Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

10 jun. 2020

“Storie Alfa Romeo” Achtste Aflevering : Design, sportiviteit en innovatie: de 156 was een authentiek Alfa Romeo succesnummer

  Eén miljoen mensen gingen het model bekijken bij de concessiehouders bij de lancering en in totaal werden meer dan 680.000 exemplaren verkocht: statistieken die aantonen dat de 156 één van de grootste Alfa Romeo successen ooit is geweest. 

“Storie Alfa Romeo” Achtste Aflevering : Design, sportiviteit en innovatie: de 156 was een authentiek Alfa Romeo succesnummer
  • Eén miljoen mensen gingen het model bekijken bij de concessiehouders bij de lancering en in totaal werden meer dan 680.000 exemplaren verkocht: statistieken die aantonen dat de 156 één van de grootste Alfa Romeo successen ooit is geweest.
  • Het model werd in 1997 gepresenteerd en veroverde al meteen klanten en critici en won in 1998 de belangrijke prijs "Auto van het Jaar".
  • De 156 was een buitengewone mix van kracht, innovatie en classicisme. terwijl hij ook het onderzoek naar de chromatische eigenschappen van de Carabo en Montreal-modellen nieuw leven inblies.
  • Het was ook technisch gezien een baanbrekende auto, met innovaties die hem transformeerden in een nieuw soort sportwagen, die kracht, lichtheid en controle combineert: de eeuwige kenmerken van het Alfa Romeo DNA.
  • Mooi, spannend en een geboren winnaar: in tien jaar Grand Tourisme-kampioenschappen won hij 13 titels.

 

Een berline met een sportief hart

Bijna één miljoen mensen bezochten de dealers op de eerste "open deur" zondag. Meer dan 100.000 bestellingen in een paar maanden tijd. 680.000 verkochte exemplaren tussen 1997 en 2005.  Deze getallen maken de 156 één van de meest succesvolle Alfa Romeo-modellen uit de geschiedenis.  

De 156 werd in 1997 in het Centro Cultural de Belém in Lissabon aan de internationale pers voorgesteld. De ambitie van het merk was duidelijk: een berline creëren die een uitmuntende stijl en een onberispelijk dynamisch gedrag combineert met een perfect evenwicht tussen prestaties en rijgedrag. Een 100% uitgesproken Alfa Romeo dus.

Het doel was zeer ambitieus en het resultaat was één van de beste voorwielaangedreven auto's ooit.

Alfa Romeo en voorwielaandrijving

De allereerste auto's werden gebouwd met achterwielaandrijving - maar de hypothese van voorwielaandrijving fascineerde de ontwerpers vanaf het begin. Het idee verscheen in de gedachtegang van Alfa Romeo in de eerste naoorlogse periode. Satta Puliga en Busso waren overtuigd van het potentieel van deze technologie en begonnen een ontwikkelingsprogramma dat erop gericht was om van de Alfa Romeo 1900 de eerste voorwielaangedreven wagen van het merk te maken. Het bedrijf besloot echter een andere richting in te slaan. Aan het begin van de jaren vijftig werd het idee overwogen om een kleinere Alfa Romeo te maken, met een voorwielaandrijving, wat leidde tot studies van verschillende soorten aandrijflijnen. 

Geen van deze projecten zou echter de industrialiseringsfase bereiken. Maar de beslissing werd alleen maar uitgesteld. Alfa Romeo besloot zijn gamma uit te breiden met een model dat iets onder de Giulietta ligt: een compact "full speed ahead" model, om de verkoop te stimuleren.

In plaats daarvan werd het nieuwe project toevertrouwd aan Rudolf Hruska, de 'vader' van de verschillende Giulietta-versies. Alfa Romeo gaf hem de opdracht een dubbele verantwoordelijkheid uit te voeren: het gelijktijdig ontwerpen van zowel de nieuwe auto als de fabriek waar deze zou worden gebouwd. Zo ontstond de Alfasud, het eerste Alfa Romeo voorwielaangedreven model.

 

Alfasud is zowel "van een wit blanco papier" als "vanuit het niets" geboren: het was één van de zeldzame gevallen waarin een autofabriek wordt ontworpen en gebouwd om een specifiek model te produceren. De auto hoefde geen technische beperkingen te respecteren, behalve dat hij moest voldoen aan de doelstellingen van zijn product. 

"Het moest duidelijk een voorwielaandrijving zijn. En het moest een luxe compacte auto zijn, een 5-persoons auto met een ruime koffer." Zo beschreef Hruska het project een paar jaar later. 

De 1.2 liter "boxer" motor (met tegengestelde cilinders) had de voorkeur boven de 4-cilinder in-lijn, omdat deze lager is en beter geschikt is voor een aerodynamisch profiel. De ongekende "tweedelige" carrosserie is gemaakt om de toegang tot de bagageruimte te verbeteren - een volume van 400 liter vanwege het feit dat de brandstoftank onder de achterbank werd geplaatst in plaats van tussen de zetels en de bagageruimte. Dit zorgde voor een innovatieve, functionele en veilige aanpak die onmiddellijk op grote schaal werd nagebootst. 

De Alfasud was de eerste belangrijke opdracht van Giorgetto Giugiaro en bleek een groot commercieel succes. Om alle beperkingen van ruimte en grootte te respecteren, vond de jonge stylist de karakteristieke "hoge staart" (achterkant) uit en verbond deze met het aerodynamische front door middel van een eenvoudige gestroomlijnde lijn. 

De Alfasud ging in productie in 1972, het jaar waarin de productie van het merk sinds zijn oprichting meer dan een miljoen exemplaren bedroeg. Op zich zal de Alfasud dit record bijna evenaren, met 900.925 stuks geproduceerd tussen 1972 en 1984 (om nog maar te zwijgen van de Sprint versies). Het werd de best verkochte Alfa Romeo ooit. 

Van productierationalisatie naar merkgerichtheid

In 1986 verkocht IRI (staatseigenaar van Alfa Romeo sinds 1933) het merk aan de Fiat-groep - en zoals bij alle industriële integratieprocessen waren de eerste jaren vooral gewijd aan de rationalisatie van de productie- en toeleveringsketens. 

In de jaren tachtig was het sleutelwoord voor alle autofabrikanten "synergie". Processen en producten werden steeds meer gestandaardiseerd. Veel componenten werden uit kostenoverwegingen gedeeld. Ontwerpers waren verplicht om strikte beperkingen te respecteren (zoals de grootte van de deuren), waardoor de creativiteit werd afgeremd.

In de daaropvolgende jaren werden deze regels versoepeld. Klanten hadden een hekel aan de overdreven homologatie en gingen op zoek naar meer herkenbare auto's. De persoonlijkheid van het merk werd opnieuw belangrijk en beïnvloedde de keuzes van het publiek. Dit keerpunt veranderde de geschiedenis van het autodesign tijdens de eeuwwisseling.

Sportief rijden, hoge prestaties, innovatie en stijl

Voor Alfa Romeo betekende dit een terugkeer naar zijn roots. De eerste grote stap om de bijzondere kenmerken van het merk pnieuw in de schijnwerpers te brengen was de terugkeer van Alfa Corse, het glorieuze raceteam waar de jonge Enzo Ferrari zijn eerste stappen had gezet. In 1993 nam de 155 GTA deel aan het DTM, het toerismekampioenschap in Duitsland, met Nicola Larini die won door als eerste in 11 van de 20 races te finishen en Alfa Romeo voor het eerst terugbracht naar de bovenste trap van het podium op de Nürburgring.

De invloed van het ontwerp was van het grootste belang. De 164 van 1987, het eerste vlaggenschip van het merk met voorwielaandrijving, werd ontworpen door Pininfarina... maar vanaf dat moment werd de rol van het interne Centro Stile Alfa Romeo steeds belangrijker.

In Arese veranderde de technologie, de mensen veranderden en het proces veranderde. Nieuwe computerondersteunde systemen werden geïntroduceerd voor het ontwerp en het maken van prototypes. Het team van Centro Stile werd geïntegreerd met de designplatformen en nam ook deel aan de technologische keuzes - wat functioneel is, moet immers ook mooi zijn, en omgekeerd. Vorm en inhoud gaan altijd samen: dat is de "noodzakelijke schoonheid" van Alfa Romeo.

Het ontwerpen van een nieuw gamma

Het Centro Stile creëerde niet alleen de stijl van een model... het ontwierp een compleet gamma. En een paar jaar later kwam de droom uit. In 1995 bracht het merk een originele tweedeurs hatchback (de 145) naar het "C"-segment, en het jaar daarop kwam daar de vierdeursversie (de 146) bij. De GTV en Spider sportwagens volgden, ontworpen in samenwerking met Pininfarina. Maar het echte keerpunt kwam er met de 156.

De stijl van de 156 was een buitengewone mix van kracht, innovatie en classicisme. De voorpartij herwon zijn dominantie en projecteerde zijn lijnen op de motorkap. Van voren gezien leken de spatborden "geklemd op de wielen" en gelijk te lopen met de carrosserie, waardoor ze kracht en grip op de weg uitstraalden. De verhouding tussen glas en metaal leek meer op een coupé dan op een sedan. De handgrepen van de achterdeur zijn verdwenen, bijna onzichtbaar geïntegreerd in de raamkozijnen en de strakke flanken accentueren het strakke en dynamische profiel van de auto. "De wagen lijkt te bewegen, zelfs als hij stilstaat", aldus de' Silva.

De 156 keerde terug naar het soort chromatisch onderzoek dat eerder in de Carabo en de Montreal werd gedaan. De ontwerpers van Alfa Romeo vonden inspiratie in de collectie van het museum, in hetzelfde gebouw waar het nu is: het observeren van de kleur van de 8C 2900 B van 1938 vonden ze "Nuvola" blauw uit, verkregen met een meervoudig gelaagd mica effect dat de auto begiftigde met iriserende glinsteringen.

Geavanceerde sportiviteit

De 156 was ook technisch gezien een verbazingwekkende auto. Aan de ontwerpers was gevraagd om het concept "geavanceerde sportiviteit" te ontwikkelen door kracht, lichtheid en controle te combineren. Dit is altijd de formule geweest die het rijden met Alfa Romeo symboliseerde.

Om dit doel te bereiken werden nieuwe materialen geïntroduceerd (bijv. magnesium en "wit" staal), werden zeer verfijnde ophangingssystemen ontworpen en werd bijzondere aandacht besteed aan mechanische afstemming om de rijeigenschappen en de rijprecisie te verbeteren. 

De 156 overtuigde iedereen: het was de meest opwindende berline van zijn generatie. De sportieve versie was een winnaar: in tien jaar Grand Tourisme-kampioenschappen won hij 13 titels.

De geboorte van de "common rail"

Bij de lancering waren er zes motoren. De Busso V6 was vergezeld van drie "Twin Spark" motoren die voor het eerst een dubbele ontsteking combineerden (een techniek die eerder door Giuseppe Merosi in 1914 werd gebruikt) met vier kleppen per cilinder. 

Volgens de toenmalige logica van de Europese markt was benzine de heersende brandstof; maar deze regels stonden op het punt te veranderen. En het was Alfa Romeo die de revolutie lanceerde: de 156 was de eerste auto ter wereld die het "common rail" systeem lanceerde. 

Journalisten die de 1.9 en 2.4 JTD-versies in Lissabon testten, waren verbaasd: voor het eerst boden dieselmotoren prestaties op benzinegebied, geluiddemping en comfort.

 

"Car of the Year"

De 156 won de harten van het publiek en de critici en werd in 1998 bekroond met de internationale prijs "Car of the Year" , een primeur voor Alfa Romeo. Zijn jongere 'zus', de 147 (die niet alleen het stilistische "familiegevoel" deelde, maar ook de basis, de ophanging en de motoren) won in 2001 dezelfde prijs.

 

Brussel, 10 juni 2020

Andere inhoud

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

SCHRIJF U NU IN